Aktuality

Deň víťazstva nad fašizmom, pamätajme že mier je krehký a nechceme aby bol len v čitankách

Kladenie vencov_7.5.2024

8. mája si pripomíname Deň víťazstva nad fašizmom, deň, ktorý označuje víťazstvo ľudstva nad jedným z najtemnejších období našej histórie.

Z histórie vieme, že druhá svetová vojna bol rozsiahly a krvavý ozbrojený konflikt, počas ktorého prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí, ale rovnako aj svojim charakterom i krutosťou ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.

Práve v tento deň, pred 79 rokmi bol svet svedkom konca druhej svetovej vojny v Európe, ktorá bola svedkom bezpodmienečnej kapitulácie nacistického Nemecka a oslobodenia nespočetného množstva ľudí spod tyranie fašizmu.

V tento deň si pripomíname obete našich statočných vojakov, ktorí s odvahou, odhodlaním a húževnatosťou bojovali proti brutálnemu a nemilosrdnému nepriateľovi. Vzdávame hold tým, ktorí priniesli najvyššiu obeť a položili svoje životy na obranu našej slobody a demokracie. Vážime si aj hrdinské činy partizánov, odbojárov a civilistov, ktorí sa postavili fašizmu a odmietli sa nechať umlčať útlakom.

Nikdy nesmieme zabudnúť na zverstvá spáchané nacistickým režimom, na genocídu šiestich miliónov Židov počas holokaustu a na milióny ďalších nevinných životov stratených fašizmom. Je našou zodpovednosťou zabezpečiť, aby sa takéto ohavné zločiny už nikdy neopakovali, postaviť sa proti nenávisti, intolerancii a diskriminácii vo všetkých jej formách.

Človek je obdarený jedným mimoriadnym darom – pamäťou. Pamätáme si ľudí, zážitky, veci, udalosti…

Tam, kde sa končí naša pamäť ako jednotlivca, opierame sa o pamäť našich otcov a mám, učiteľov, ľudí… tých, ktorým dôverujeme a ktorí nám s láskou odovzdávajú poznatky svojich pamätí. A tak sa vlastne buduje kolektívna pamäť – rodiny, spoločenstva, národa, ľudstva… Prostredníctvom periskopu pamätí svojich predkov dovidíme ďaleko do minulosti a tak poučení, môžeme sa správne rozhodovať v prítomnosti. Rozhodovať sa tak, aby sme neopakovali minulé chyby, alebo aby sme sa neklaňali takým, čo nie sú toho hodní, ale vzdali česť tomu, kto si takú česť zaslúži.

Pamätajme aj na to, že mier je krehký a musíme neúnavne pracovať na jeho udržaní. Musíme sa snažiť o jednotu, spoluprácu a porozumenie medzi národmi a ľuďmi, aby sme vybudovali budúcnosť založenú na vzájomnej úcte a dôstojnosti. Veď nechceme ho mať len v čítankách, chceme žiť v mieri.

Uctime si v našich mysliach pamiatku tých, ktorí bojovali a zomreli za našu slobodu, obnovme svoj záväzok k mieru a nikdy nezabudnime na lekcie histórie. Nech si Deň víťazstva vždy pripomíname ako symbol nádeje, odvahy a odolnosti a nech nás inšpiruje k vytvoreniu lepšieho sveta pre všetkých.

Galéria