Aktuality

Lavička A.Sládkoviča už má svoje miesto na Sliači

i_6764861

Mesto Sliač sa po Krupine, Hrochoti a Radvani stálo ďalším mestom, kde sa nachádza lavička venovaná A. Sládkovičovi. A je to práve Sládkovičova Marína, ktorá spája mestá v projekte „Zaľúbená Štiavnica – mestá, ktoré zrodili Sládkoviča“.

Pýtate sa prečo sme odhalili lavičku práve Andrejovi Sládkovičovi? Lebo tento evanjelický farár, kritik literárnych a dramatických prác, publicista, prekladateľ a básnik aj 150 rokov po svojej smrti nestratil nič na svojej jedinečnosti. Pôsobil aj na Sliači. Učil tu, liečil sa a v neposlednom rade tu tvoril aj Marínu, klenot slovenskej poézie, ktorý ani po rokoch neupadol do zabudnutia, ba naopak, aj napriek tomu, že ubudlo romantiky a pribudlo množstvo technických noviniek, získal na hodnote.

V dnešnej dobe, kedy sa skloňuje slovo vojna, utečenec, humanitárna kríza a všade je prítomná armáda je potrebné zamyslieť sa nad hodnotami, ktoré uznávame a nad svetom a jeho smerovaním. Je našou povinnosťou hájiť tie správne hodnoty, pozerať sa s nádejou do budúcnosti a pritom nezabúdať na minulosť.

Aj u nás na Sliači, sú vojaci, vojaci NATO. Sú to ľudia ako my, len nie sú zo Slovenska. Sú tu na misii, na dlhej služobnej ceste a plnia si svoje povinnosti. Uvedomujú si, že v nás vyvolávajú obavy, práve z vecí prežitých v minulosti, ale majú snahu nám dokázať, že naše obavy sú neopodstatnené. Chcú sa zapojiť do života v meste prostredníctvom svojich „vojenských tradícií“. Vojenská polícia a vojaci NATO pôsobiaci na misiách majú svoje zvyky.

V každej krajine kde sú nasadení a je to možné, sa chcú zapájať do spoločenského života, zúčastňovať sa kultúrnych a spoločenských podujatí a organizujú posedenie spojené s predajom kávy za dobrovoľnú cenu pod názvom „millitary police cafe“.  Výťažok z tejto akcie venujú mestu, v ktorom pôsobia v rámci misie na sociálne účely, pre deti, na rozvoj mesta. Inak tomu nebude ani u nás na Sliači. Myslím, že je to veľmi milý a osožný zvyk, ktorý poukazuje na ich snahu prispôsobiť sa okoliu a nespôsobovať svojou prítomnosťou žiadne rozbroje.

Spojili sme 2 udalosti, ktoré sú prejavom úcty a porozumenia. Odhalili sme lavičku A.sládkovičovi a prevzali sme si od vojakov NATO pôsobiacic na Slovensku symbolický šek v hodnote 2.300,-€.

Galéria